Удружење „Где су књиге нема бриге“ основано је маја месеца 2018. године са циљем равијања свести код деце предшколског и школског узраста о неопходности читања, љубави према књизи, развијању и јачању способности за самостално писање поезије и прозе намењене деци, као и развијања свести о неговању традиције и породичних вредности.

                У том смислу удружење је у претходном периоду имало низ активности усмерених ка остваривању наведених циљева. Одржавана су књижевна дружења са ученицима нижих разреда следећих Основних школа са територије града Крагујевца: „Милутин и  Драгиња Тодоровић“, „Свети Сава“, „Станислав Сремчевић“, „Мома Станојловић“, „Наталија Нана Недељковић“, „Јован Поповић“, „Живадинка Дивац“….Такође, одржане су и радионице у Основној школи „Свети Сава“ у Баточини и издвојеним одељењима у Брзану и Бадњевцу.

                Поред наведених, удружење је промоцију својих идеја вршило и у школама и библиотекама у Нишу, Чачку, Крушевцу, Аранђеловцу, Београду, Рачи, Рековцу и Тополи.

                У новембру 2018. године удружење је у сарадњи са дечијим одељењем Народне библиотеке „Вук Караџић“ организовало „Четвртково Вуково читалиште“ Вукове задужбине из Београда. То је било прво гостовање култне културне институције ван Београда у коме су учешће узели реномирани дечији писци Љиљана Симић, Славка Петковић Грујичић, Божидар Пешев и Рајко Лукач.

                У априлу 2019. године у сарадњи са ОШ «Наталија Нана Недељковић» чији су ученици глумили, представа по тексту и у режији Александра Јањушевића „Борба за пролеће“ освојила је награду за најбољу представу ученика старијег узраста на фестивалу „Искрица“ у Крагујевцу.

У периоду од априла до новембра 2019. године Удружење је реализовало први фестивал дечијег песничког стваралаштва „Желим да будем дете“.  Други фестивал одржан је током 2020. године у условима пандемије вируса COVID19., што није утицало на то да фестивал добије међународни карактер.

Промоцију свог рада врши и кроз дечију радио емисију „Велики одмор“ која се емитује на таласима радија „Златоусти“.

Удружење учествује у многим хуманитарним акцијама донацијом књига.

СВЕТСКИ ДАН ПОЕЗИЈЕ

У ОШ „Наталија Нана Недељковић“ обележили смо 21.03. – светски дан поезије, уз учешће ученика школе који су показаили велику заинтересованост за поезију.

АКЦИЈА НАЈ-ЧИТАОЦ

У сарадњи са школском библиотеком ОШ „Наталија Нана Недељковић“ у Грошници, и библиотекарком Иреном Антић, удружење сваког месеца награђује нај-читаоца.

У априлу 2021. године то је била Дуња Живковић, ученица одељења III-3.

Као награду и као подстицај да и даље настави са читањем, на поклон је добила књигу „Кад порастем бићу мали“.