ДЕЧИЈИ КУЛТУРНИ ПЕТАК

Први програм- гост БРАНКО СТЕВАНОВИЋ

У петак 04.06.2021. године у 11:30 часова, у школи у Рековцу, у сарадњи са НБ „Др. Милован Спасић“ и ОШ „Светозар Марковић“ организоваће се први програм у оквиру пројекта „Дечији културни петак“ у организацији удружења „Где су књиге нема бриге“. Пројекат је суфинансиран средствима Министарства културе и информисања Републике Србије.

Бранко Стевановић је један од најпознатијих и најпризнатијих писаца за децу. Написао је завидан број књига за децу, самостално или у сарадњи са другим писцима, а добитник је готово свих значајнијих награда у области књижевности за децу. Уређивао је листове за децу предшколског и основношколског узраста. Приредио је велики број књига. Поезијом и кратком прозом заступљен је антологијама, лектири и уџбеницима за основну школу.

ДЕЧИЈИ КУЛТУРНИ ПЕТАК У РЕКОВЦУ

Први програм у оквиру пројекта „Дечији културни петак“ одржан је у Рековцу 04.06.2021. године. Писац за децу из Београда, Бранко Стевановић, по својој жељи, гостовао је у варошици у којој никада пре није боравио, на велико задовољство како ученика и запослених ОШ „Светозар Марковић“, тако и представника НБ „Др Милован Спасић“ на челу са директорком Биљаном Томић“.

Књижевни сусрет са преко четрдест ученика нижих разреда школе и њихових учитеља, протекао је у сјајној атмосфери. Сасвим опуштено и спонтано, писац је децу увео у свет маште, без које нема књижевности за децу. Готово сат ипо времена трајало је дружење деце са писцем, у којем су чули песме и одломке из кратких прича по којима је Бранко познат и заступљен у читанкама. Ученици су имали могућност да активно учествују у програму. Одговарали су на питања, постављали питања писцу, а имали су могућност и да искажу свој таленат причања брзалица. У складу са описом пројекта, ученици су на крају дружења добили „домаћи задатак“, да напишу песму или кратку причу на тему „наопачке“. Неколико најбољих радова, по мишљењу учитеља, биће публиковано у зборнику радова, на крају пројектних активности.

Након завршеног програма, били смо гости управе школе, библиотеке и локалног радија „Левач“ који је био медијски покровитељ сусрета.

Први програм у оквиру пројекта апсолутно је оправдао сва очекивања и сврху свог постојања.

ДЕЧИЈИ КУЛТУРНИ ПЕТАК

Други програм – гост ДЕЈАН АЛЕКСИЋ

У дечијем одељењу НБ „Вук Караџић“ у Крагујевцу, 18.06.2021. године, у 12:00 часова, организоваће се други програм у оквиру пројекта „Дечији Културни Петак“ удружења „Где су књиге нема бриге“, који је подржан од стране Министарства културе и информисања.

ДЕЈАН АЛЕКСИЋ један је од најзначајнијих савремених писаца за децу. На књижевну сцену ступа средином деведесетих, објављивањем првог дела у 22. години. Песме су му заступљене у бројним зборницима и антологијама, а многа од њих су објављена у читанкама за основну школу. Дела су му превошђена на енглески, немачки, норвешки, бугарски, грчки, македонски, мађарски, словачки, словеначки и русински језик. Ствара и живи у Краљеву.

Друга пројектна активност у оквиру пројекта „Дечији културни петак“ одржана је 18.06.2021. године у амфитеатру дечијег одељења НБ „Вук Караџић“ у Крагујевцу, а учешће је узео писац за децу из Краљева Дејан Алексић.

Пред више од тридесет ученика трећег и четвртог разреда ОШ „Наталија Нана Недељковић“ из Грошнице, Дејан је на занимљив и креативан начин представио своје стваралаштво. Деца су активно учествовала у програму, постављајући питања, одговарајући на постављена питања од стране писца, решавајући загонетке, причајући брзалице…

На крају програма, од стране писца, добили су „домаћи задатак“ да напишу песму или кратку причу на тему „тајни дневник једне…“. Неколицина радова, по избору учитеља, биће публикована у зборнику након завршетка пројекта.

Велику захвалност дугујемо школи „Наталија Нана Недељковић“, НБ „Вук Караџић“ Радио-телевизији Крагујевац, која је била медијски покровитељ сусрета, као и ресторану „Библиотека код Милутина“.

ТРЕЋИ ПРОГРАМ

Гости трећег програма Дечјег културног петка биће писци за децу Виолета Јовић, Власта Ценић, Љиљана Андрић, Стевам Милошевић и Оливера Цветић.

Програм ће бити одржан на тргу Хероја са Кошара, а у случају лоших временских прилика преселиће се у просторије ЦЗНТК „Абрашевић“. Почетак програма је 27.08.2021. у 18 часова.

У просторијама ЦЗНТК „Абрашевић“ дана 27.08.2021.одржан је трећи програм у оквиру пројекта „Дечји културни петак“ који је подржан од стране Министарства културе и информисања. Овога пута, а због потенцијалних рестриктивних мера услед вируса короне, промењен је формат, па је уместо гостовања једног, учешће узело петоро писаца. Сјајну атмосферу, пред више од шездесет посетилаца, међу којима је било припадника свих генерација ( и буквално од 7 до 77 година) направили су писци, који су одмах освојили срца публике. Програм је почео сјајним казивањем на дијалекту Власте Ценића његове чувене „Бате ће се жени“. Након њега, учитељица и писац за децу Љиљана Андрић анимирала је најмлађе постављањем питалица и рецитовањем песама, од којих се публици нарочито допала песма у којој се комбинује српски и енглески језик. Оливера Цветић је казивала своје стихове инспирисане њеним радним местом васпитача у вртићу, а Стеван Милошевић је насмејао како најмлађе тако и оне старије песмама о мољцима, пишкењу и другима из своје збирке „Аждаја напушта бајку“. На крају програма, сјајна као и увек, Виолета Јовић је разгалила срца публике феноменалним казивањем својих стихова, што на књижевном језику што на дијалекту. У програму су такође учествовали и вокални извођачи из Трстеника, наши мали другари Ивона и Никола, а учешће су узели и крагујевачки писци Ана Живковић и Момчило Милојевић. Нарочиту драж програму дале су млађане Нина Куч и Мила Радовановић, седмогодишња девојчица, која је недавно издала своје „Бродске авантуре“. Нина је рецитовала песме из своје књиге „Нешто светлуца у мени„.

На крају програма, у име свих учесника, Виолета је присутној деци задала домаћи задатак под називом Шта сањам док сам будан.

ИЗВЕШТАЈ СА ЧЕТВРТОГ ПРОГРАМА ПРОЈЕКТА

“ДЕЧИЈИ КУЛТУРНИ ПЕТАК”

Четврта програмска активност у оквиру пројекта “Дечији Културни Петак” одржана је 03.09.2021. године у ОШ “Живадинка Дивац” у Крагујевцу, као пратећи програм фестивала “Желим да будем дете”.

Уз пуну примену свих тренутно важећих епидемиолошких мера, учешће у програму су узеле Виолета Јовић  и Славка Петковић Грујичић. Одржана је радионица са ученицима седмог разреда, који су од стране писаца похваљени, као изузетно даровити, заинтересовани и сарадљиви. Том приликом Славка Петковић Грујичић, као главни писац-гост, представила је ученицима свој књижевни рад уз посебан осврт на недавно објављену књигу “Хероина нежног срца” о Милунки Савић.  Ученици су искористили ситуацију да писце пропитају о томе шта је све потребно да би се постало добар писац, о њиховим почецима и идолима.

На крају дружења, Славка Петковић Грујичић је задала домаћи задатак на тему:  “Лако је волети”

ИЗВЕШТАЈ СА ПЕТОГ ПРОГРАМА ПРОЈЕКТА

“ДЕЧИЈИ КУЛТУРНИ ПЕТАК”

Пета програмска активност у оквиру пројекта “Дечији Културни Петак” одржана је 10.09.2021. године у ОШ “Драгиша Луковић Шпанац” и ОШ “19. октобар”у Крагујевцу.

У школи Драгиша Луковић Шпанац гостовао је писац за Децу Милоје Радовић.  Он је имао сусрет са старијим основцима, тј. ученицима од петог до осмог разреда ( четрдесетак присутних ученика). Представио се својим песмама уз посебан осврт на недавно објављену књигу “Како је један таван постао славан”, док је значајан део програма посвећен и поеми “Мала прича о великој Жичи”. Уз помоћ колегинице Гордане Тимотијевић, изведеј је и један занимљив игроказ. Милоје Радовић је својим књигама наградио једну ученицу и наставницу Бојану Тубић. За школски часопис, направљен је и интервју са писцем. На крају програма задао је домаћи задатак на тему “осмех”.

У школи “19. октобар” уз учешће педесетак ученика од првог до четвртог разреда, своје књижевно стваралаштво представила је Гордана Тимотијевић. У изузетном амбијенту, у дворишту школе, казивала им је своје кратке приче, бајке и по неку песму, обзиром да углавном пише прозу. Ученици су били веома активни. Постављали су питања, давали одговоре на питања која им је Гордана постављала, рецитовали песме. Као домаћи задатак добили су тему “шта или кога могу срести на шумској стази”.

ИЗВЕШТАЈ СА ШЕСТОГ ПРОГРАМА ПРОЈЕКТА

“ДЕЧИЈИ КУЛТУРНИ ПЕТАК”

Шеста програмска активност у оквиру пројекта “Дечији Културни Петак” одржана је 17.09.2021. године у ОШ “Милоје Симовић” у Драгобраћи.

Уз пуну примену свих тренутно важећих епидемиолошких мера, гост је била Николета Новак, писац за децу из Београда. Програму је присуствовало шездесетак ученика од 1-4 разреда, који су један школски час уживали у дружењу са писцем, обзиром да су ретке ситуације када писци посећују ову школу. Учешће у програму узео је и значајн број ученика ромске популације. Николета Новак је упознала малишане са својим књижевним стваралаштвом и прочитала пар одломака из свог романа “У потрази за Будимиром”. Оно што је деци било веома занимљиво, јесте чињеница да је Николета ветеринар, па су самим тим имали сијасет питања како у вези њених књижевних јунака тако и у вези животиња уопште. Николета је ученике научила са неким правилима у сусрету са животињама, тако да је овај програм имао и додатни едукативни карактер. У сјајној атмосфери, уз значајно учешће ученика али и њихових учитељица дружење је завршено постављањем “домаћег задатка” на тему “Кад сам срео Будимира”.

ИЗВЕШТАЈ СА СЕДМОГ ПРОГРАМА ПРОЈЕКТА

“ДЕЧИЈИ КУЛТУРНИ ПЕТАК”

Седма програмска активност у оквиру пројекта “Дечији Културни Петак” одржана је 01.10.2021. године у ОШ “Наталија Нана Недељковић” у Грошници.

Један од најпознатијих и најпопуларнијих писаца за децу, Јасминка Петровић, представила је ученицима ОШ “Наталија Нана Недељковић” у Великом Пољу, а затим и у Грошници, своје последње дело, књигу “Сто лица столица”.  На веома занимљив начин, уз велико учешће присутних ученика, приповедањем, постављањем питања и давањем одговора на питања од стране ученика, Јасминка је побудила пажњу како деце тако и наставника. На самом почетку програма чланице драмске секције школе приредиле су гошћи изненађење, начином предствљања ње и њених дела путем питалица и пантомимом. У Великом Пољу сусрет је одржан у холу школе, уз примену свих епидемиолошких мера, док је дружење у Грошници одржано у школском дворишту, испод огромне врбе, што је на гошћу оставило нарочит утисак. На крају програма ученици су добили домаћи задатак да напишу песму или крартку причу на тему столица.