ПРВА КЊИГА ЗА ЂАКА ПРВАКА

             Дана 14.05.2021. године у Грабовцу, крај Трстеника, одржана је завршни чин XIV књижевно ликовне манифестације „Прва књига за ђака првака“ у организацији КУД „Вук Караџић“, ОШ „Миодраг Чајетинац-Чајка“ и фондације „Прва књига за ђака првака“ из Грабовца. Услед неповољне епидемиолошке ситуације, манифестација није одржана у октобру 2020. године.

Жири у саставу, Власта Ценић, професор српског језика и књижевности и песник за децу, Вера Цветановић, професор српског језика и књижевности и писац за децу и Анита Пешић, васпитачица и писац за децу, није имао лак задатак јер је од 250 радова, послатих од стране 115 аутора, морао да изабере оне најбоље.

  • Прво место освојио је Срба Такић из Власотинца са песмом „ПАМПЕРС БАЛАДА“
  • Друго место освојила је Славица Јовановић из Прњавора Мачванског са песмом „МОЈА СТАДА У ЏЕМПЕРУ ТВОМЕ“
  • Треће место освојио је Милад Обреновић из Рогатице (РС), са песмом „МИШ ДВАДЕСЕТ ПРВОГ ВИЈЕКА“

         Поред наведених похваљени су и следећи аутори:

  • Сава Илић из Сент Галена (Швајцарска) за песму „ЉУБАВ ЈЕДНОГ ЏИВЏАНА“
  • Бранко Вуковић из Подгорице (Црна Гора) за песму „ХОЋЕ ЉУДИ ДА ОДРАСТУ“
  • Слободан Зоран Обрадовић из Бијелог Поља (Црна Гора) за песму „О РИЈЕЧИМА И СЛОВИМА“
  • Александар Јањушевић из Крагујевца за песму „МОЈА ТАТА ЈЕ ЧОВЕК ОД РЕЧИ“
  • Љиљана Тамбурић из Крушевца за песму „СУСРЕТ“

ЧИТАЛИЋИ 2021.

29.05.2021. године у Алексинцу је одржана међународна смотра читалаштва „ЧИТАЛИЋИ“.

Учешће у овој јединственој манифестацији, која промовише културу читања и писања, узео је велики број школа са територије целе државе, а самој смотри присуствовало је десетак школа и велики број писаца за децу.

Велико ми је задовољство и част да сам, по први пут, био учесник овог фантастичног скупа и имао могућност да будем раме уз раме са сјајним писцима, како за децу, тако и за одрасле. Између осталих, учествовали су Виолета Јовић, Бранко Стевановић, Милоје Радовић, Гордана Тимотијевић, Дејан Алексић, Вера Цветановић, Тоде Николетић, Бранислав Јанковић и многи други.

Сјајну атмосферу употпунио је Бранислав Росић – Бане летећа гитара.

Велика захвалност Маји Радоман Цветићанин на позиву за учешће.

64. ЗМАЈЕВЕ ДЕЧИЈЕ ИГРЕ

Почев од 21. јуна 2021. године у Новом Саду, под слоганом „РЕЧИ СУ ДРВЕТА, ОД ЊИХ ШУМА БИВА“ одржавају се 64. Змајеве дечје игре, фестивал дечијег стваралаштва и стваралаштва за децу, у спомен на лик и дело једног од највећих песника за децу Јована Јовановића Змаја.

На моју велику радост и задовољство, од стране организатора, позван сам да узмем учешће на овој, најстаријој манифестацији овога типа. Трећег фестивалског дана, заједно са писцима Стеваном Милошевићем и Гораном Новаковим, у Дунавском парку, одржали смо радионицу са полазницима предшколске установе „Веверица из Новог Сада“. Уз читање наших песама и радионицу цртања, према утиску свих присутних, сви заједно дали смо значајан допринос играма.

Иначе, у два дана колико смо били гости игара, присуствовали смо отварању изложби радова за идејно решење плаката игара, проглашењу победника на ликовном конкурсу, концерту песама чика Јове Змаја, промоцији књиге Бранка Стевановића и Игора Коларова, као и додели награда Змајевих дечијих игара.

Поред Стевана, Горана и мене, сусретима су присуствовали и писци за децу Бранко Стевановић, Урош Петровић, Јасминка Петровић, Виолета Јовић, Власта Ценић, Русомир Арсић, Рајко Лукач, Весна Алексић, Весна Видојевић Гајевић, Гордана Малетић, Ивана Нешић, Александра Јовановић, Слободан Станишић, Бошко Ломовић…

ПЕТИ МЕЂУНАРОДНИ ПЕСНИЧКИ МАРАТОН

БАТОЧИНА 2021.

На петом међународном песничком маратону, који је 24.10.2021. године одржан у Баточини, по оцени стручног жирија поема „Шумарице, дан после смрти“ освојила је треће место. На маратону је учествовало више од 30 учесника из десетак књижевних клубова. Велика ми је част што сам награду добио представљајући књижевни клуб ЦЗНТК „Абрашевић“.

13. МЕДИЈАНА ФЕСТИВАЛ У НИШУ

30. и 31.03.2022. године у Нишу је одржан 13. Медијана фестивал дечијег стваралаштва и стваралаштва за децу. У сјајној атмосфери, за коју је пре свега била задужена Виолета Јовић, уметнички директор фестивала, одржано је неколико радионица са ученицима нишких школа, као и скуп у дечјој библиотеци „Стеван Сремац“. Овогодишњи фестивал обележен је причама о Добрици Ерићу, Мињи Суботи и Игору Коларову, а добитник повеље „Наиса“ је наш друг и пријатељ Бранко Стевановић. Велика ми је част и задовољство, што сам по први пут учествовао на овом веома значајном и престижном фестивалу, заједно са својим пријатељима, писцима за децу. Такође, стекао сам нека нова познанаства и пријатељства, пре свега са феноменалним Душаном Поп Ђурђевим и Елизабетом Георгијев, са којима до сада нисам имао прилику да сарађујем. Иначе у програмима су поред већ поменутих Бранка, Попа, Елизабете, Виолете и мене учествовали и: Милоје Радовић, Власта Ценић, Стеван Милошевић, Гордана Тимотијевић, Славка Петковић Грујичић, Радмила Булатовић, Гордана Малетић и Русомир Арсић. Оцена свих је да су овакви фестивали неопходни и писцима и деци, нарочито после дугачког периода изолације.

До новог виђења у Нишу, сусретаћемо се на неки другим фестивалима.

ТАКМИЧЕЊЕ СЛЕПИХ И СЛАБОВИДИХ ЛИЦА У РЕЦИТОВАЊУ „КАЖИ, АЛИ ЛЕПО“

20.04.2022. у библиотеци за слепе и слабовиде „Др. Милан Будимир“ у Београду одржано је 14. такмичење слепих и слабовидих лица у рецитовању „Кажи, али лепо“, на коме сам поред Александре Љубисављевић, књижевнице из Смедерева и Ружице Зоркић, новинарке и уреднице Радио Београда 1, узео учешће као члан жирија. Двадесет троје учесника било је подељено у три категорије, до 11 година, од 11-18 година и преко 18 година. Иако су формално додељене награде, треба нагласити да су, заиста сви учесници победници!

Велику захвалност за успостављање сарадње са Савезом слепих Србије, дугујем Ани Радаковић и господину Милану Стошићу, који су ми дали прилику да уђем у један свет другачијих, али никако мање вредних, већ напротив, велих бораца и хероја. Овом приликом представљено ми је и аудио издање књиге „Моја се мама боји мостова“, прилагођено слепим и слабовидим, уз договор да ускоро кренемо у прилагођавање корисницима библиотеке и осталих мојих књига , које сам са великим задовољством поклонио Савезу.