Радио-емисија „Велики одмор“, намењен је како деци тако и одраслима. До сада је, у претходне три календарске године, емитовано више од 60 снимљених емисија (услед корона вируса био је обустављен рад током већег дела 2020. године). Емисија садржи широку лепезу прилога прилагођених деци и онима који су са децом у сталном контакту. Кроз прилоге се афирмише неговање породичних, културних и традиционалних вредности, здрави стилови живота, промовишу образовање и васпитање, култура, спорт, уметност. Афирмативно се говори о толеранцији, родној, националној  и верској равноправности. Као активни учесници у настајању емисије, деца имају прилику да у прилозима изразе своје ставове и размишљања.

У до сада емитованим емисијама као саговорници појављивали су се нека од највећих имена друштвеног живота у Србији, који својим ликом и делом свакако могу бити узори млађим нараштајима. Између осталих у емисијама су се појављивали академик и писац Матија Бећковић, књижевници Љубивоје Ршумовић , Јасминка Петровић, Перо Солар, Недељко Попадић, Горан Стојичић, Раде Ђерговић ,  Данијела Вулићевић , Елена Башарина – координатор сарадње руских и српских школа. О свом детињству, напорном вежбању и каријерама успешних спортиста слушаоцима су говорили и Жељко Танасковић – бивши одбојкашки репрезентативац, Марија Лојпур – бивша рукометна репрезентативка, Зоран Стевановић – бивши кошаркашки репрезентативац, Јелена Миловановић – капитен кошаркашке репрезентације, Филип Костић – фудбалски репрезентатвивац, Срђан Ристић – гинисов рекордер и многи други. Емисија је пропратила и многобројне манифестације као што су: Сајам књига у Београду, Сајам образовања, Међународни фестивал дечијих позоришта „Златна искра“, такмичења у изражајном читању, обележавање дечије Нове године, Ђурђевдански карневал, руско-српски фестивал позоришта основних школа, манифестацију Ноћ истраживача…

Едукативни карактер емисије огледа се у честим прављењима прилога у којима ученици на занимљив и ненаметљив начин разговарају о оним појмовима који се обрађују и у редовној настави. Један од најинтересантнијих прилога су „Архаизми“ у којима на задати појам, који се ретко или готово уопште не употребљава у свакодневном животу, постављањем питања и добијањем одговора на њих, деца долазе до одговора о чему се ради.


ВЕЛИКИ ОДМОР на радном задатку

 

              Интервју са Милошем Милошевићем Шиком о додели награда на XIV књижевно-ликовној манифестацији „Прва књига за ђака првака“.

Грабовац, 14.05.2021. године